Summer 2 Week 3 Maths Support

Next week the children will be looking at percentages in maths. They will be recognising the percent symbol (%) and understand that per cent relates to ‘number of parts per hundred’ and write percentages as a fraction with denominator 100, and as a decimal.

Per cent means ‘out of 100′

The sign % stands for ‘per cent’ which means ‘out of 100′.

So:

  • 40% means 40 out of 100
  • 11% means 11 out of 100

Percentage of a shape

This shape is divided into 100 equal parts. What percentage of the shape is shaded?

Percentage example 1

Count and you will find that 40 of those 100 parts are shaded so therefore, 40% of this shape is shaded. (It doesn’t matter which 40 parts are shaded).

Remember, per cent means ‘out of 100′.

This shape is not divided into 100 equal parts.

Percentages example 2.

To work out the percentage of this shape that is shaded, you must first work out what each part represents.

There are 20 equal parts, so each part represents 5%. 100% (the whole) ÷ 20 = 5% 6 of the parts are shaded, so 30% of the total shape is shaded. 6 x 5% = 30%

Converting between percentages and decimals

To change a percentage to a decimal, divide by 100. Change 48% to a decimal: 48 ÷ 100 = 0.48

To change a decimal to a percentage, multiply by 100. Change 0.67 to a percentage: 0.67 x 100 = 67%

Converting between percentages and fractions

Write the percentage as a fraction over 100 and then simplify:

60 percent means 60 divided by 100 = 6 divided by 10 = 3 divided by 5

Learn these equivalent fractions and percentages:

1 divided by 2 = 50%. 1 divided by 4 = 25%. 1 divided by 10 = 10%. 3 divided by 4 = 75%. 1 divided by 5 =20%.

Miss Niland

This week in our class!

This week in maths we have been learning how to round to the nearest 10, 100, 1,000,10,000, 100,000 and 1,000,000. In English we were looking at the characters in ‘Journey to Jo’burg ‘ and their thoughts and feelings. During our P.E lessons we have learnt the rules of cricket and tennis. And our class attendance this week was 97.4 .

JH & DT

Summer 2 Week 2 Maths Support

Next week, the children will be consolidating on addition and subtraction using columnar addition and subtraction.

Addition

Writing it down

When writing down sums, separate the numbers into units, tens, hundreds and thousands. List the numbers in a column and always start adding with the units first.

So when adding together 7948 + 1223, you should write it down like this:

addiing the sum 7948 + 1223

Some tips for addition

  • Estimate first and check afterwards – it’s a good idea to estimate a rough answer first and then check your actual answer.
  • Order doesn’t matter – remember that in addition 394 + 88 is the same as 88 + 394.

Subtraction

Writing it down

If the numbers are too high or too difficult to subtract in your head, write them down in columns. Always start subtracting with the units first.

Subtractio: 6418 - 1223 = 5195

Miss Niland

This week in our class!

This week, we have been solving word problems in Maths related to squared and cubed numbers. In English, we have been planning and writing our own narrative about Liam and how he got lost in space. In Science, we have been learning about the Solar System and the order of the planets that are in it. In P.E we have been learning how to play Rounders and some of our class mates have competed in a Rounders Tournament. On Monday we did Computing and learned how to build and program robots. On Tuesday, we visited Shevington High school and learned different languages including : Mandarin Chinese, Italian, French and Spanish! Have a look below to see some pictures from our Computing lesson and of our visit to Shevington.

DT and PH

 

This week in our class!

This week, in our class we have been learning how to solve complex problems. In English we have been planning our own narrative, based on our book (Cosmic). In Science, we have been learning how the planets orbit the sun, how gravity is measured and who created it (Isaac Newton). In Guided Reading we have been looking at different chapters of the book cosmic. During P.E , we have been doing Rounders.

Our attendance was 93.9%

LD LW

Summer 1 Week 6 Maths Support

In the final week of this half term, the children will be recognising and using square numbers and cube numbers, and the notation for square2 and cubed3.

Square numbers

A square number is a number multiplied by itself. This can also be called ‘a number squared’. The symbol for squared is ².

2² = 2 x 2 = 4

3² = 3 x 3 = 9

4² = 4 x 4 = 16

5² = 5 x 5 = 25

The square numbers up to 100 are: 1, 4, 9, 16, 25, 36, 49, 64, 81, 100.

Cube numbers

A cube number is a number multiplied by itself 3 times. This can also be called ‘a number cubed’.The symbol for cubed is ³.

2³ = 2 × 2 × 2 = 8

3³ = 3 × 3 × 3 = 27

4³ = 4 × 4 × 4 = 64

5³ = 5 × 5 × 5 =125

The cube numbers up to 100 are: 1, 8, 27, 64

Miss Niland

This week in our class!

This week, in our class we have been learning how to round numbers with decimals.In English we have started our new topic, which is a narrative, and we have looked at the atmosphere in space and how Liam got there. Liam is the main character in our book (Cosmic.) In Science we have been looking at the different Planets in our Solar System and how the Earth and it’s moon travels. In Guided Reading we have been looking at different chapters of Cosmic.In PE we have been doing  Rounders and very soon we will enter a competition.This week we have been practicing batting. We have also been doing Athletics.This week we did relay races.

This week our attendance was 100%.

MK and RG

Summer 1 Week 5 Maths Support!

Next week the children will be tackling multistep problems using addition and subtraction. The children will mainly be looking at money problems where they have to show their workings out using the correct method.

Useful tips for solving money problems:

  • Read the words of the problem carefully to decide whether to use adding, subtracting, multiplying or dividing.
  • If some of the prices in the problem are in pence and some are in pounds, change some of them so they are either ALL in pounds or ALL in pence.
  • Treat money problems just like normal number calculations, but remember to put the decimal point and pound symbol in the right place.

Example 1

You buy a talking robot for £9.87 and a magazine for 73p. How much will you spend altogether?

  1. First make sure both amounts are in the same units. 73p = £0.73.
  2. Then add the two amounts by lining up the decimal points. Example of adding money: £9.87 + £0.73 = £10.60
  3. So the total you will spend is £10.60. (If you had worked this out on a calculator, you would have got 10.6. Remember to write this as £10.60.)

Example 2

You can buy a 4-can pack of lemonade for £1.00 or individual cans for 28p. Which is better value for money?

  1. Work out how much one can in the 4-can pack costs by dividing the price by the number of cans. £1.00 ÷ 4 = £0.25 or 25p.
  2. So the 4-can pack is better value because each can costs 25p, that is 3p cheaper than individual cans.

Miss Niland

This week in our class!

This week in our class we have been learning about COSMIC!!! It has been very interesting topic. We have also got a new member of our class. In P.E we been playing rounders and working on our over arm and under arm throw. In Maths this week we have been learning about time all around the world. Every day we are enjoying everything our teacher is teaching us !!!

Our attendance this week was 96.3%.

THANKS FOR READING EB CA JH !!!

Summer 1 Week 4 Maths Support

Next week the children will be focussing on rounding within their Maths. The children will round decimals with two decimal places to the nearest whole number and to one decimal place. They will also read, write, order and compare numbers with up to three decimal places.

Rounding to a given number of places

Counting decimal places

Decimal places are counted from the decimal point:

Diagram of the number 5.743

So, the number 5.1492 has four decimal places, while 4.34 has two decimal places.

To round a number to a given number of decimal places, look at the number in the next decimal place: 

  • If it’s less than 5, round down
  • If it’s 5 or more, round up

Example

Round 9.6371 to 2 decimal places

This means we need 2 digits after the decimal point.

Diagram of the number 9.6371 with an arrow pointing towards the 3rd digit after the decimal point

Because the next digit 7, is more than 5, we round the 3 up.

9.6371 = 9.64 ( 2 decimal places).

Miss Niland